Samfund

Ny kampagne fra Vejdirektoratet: Flere børn skal på cyklen

Foto: Vejdirektoratet

Børn er vilde med at cykle, men bliver ofte afleveret i bil af mor og far. Praktiske hensyn, dårligt vejr og frygten for uheld er bare nogle af årsagerne til, at mange forældre kører deres børn i skole. Men cykling er supersundt og en værdifuld vane at få med sig fra barnsben. Vejdirektoratet lancerer derfor en ny kampagne, der skal få flere familier til at hive cyklerne frem og lade bilen stå, når turen går til skolen og fritidsaktiviteter.

Mange af os husker helt ind i hjertet cykelturen fra barndommens gade til skolen i regn, slud, storm og høj sol. Vi har i Danmark en stolt tradition med at cykle, og i mange år har vi endda været en af verdens førende cykelnationer. Men Danmark ligger ikke længere helt i toppen over cykelnationer.

Én af forklaringerne er, at bilen er blevet familiernes foretrukne transportmiddel, og det har indflydelse på børnene. Undersøgelser viser, at halvdelen af børn i alderen fra 6 til 7 år bliver kørt i skole, og i dag tager kun hvert femte barn cyklen. Og når cyklen ruster i skuret, mens barnet tager plads på bagsædet, så smuldrer de gode, sunde vaner væk.

Transportminister Trine Bramsen siger:

”Det er at gøre vores børn en bjørnetjeneste at sætte dem på bagsædet af bilen frem for på cyklen. Motion gavner børnenes sundhed, trivsel og indlæring. Det er en gave at give vores børn gode cyklevaner, og man kan sagtens starte med korte ture en gang imellem – så bliver det hurtigt til en god vane.”

For at sætte fokus på børns glæde ved at cykle og give forældrene nogle gode råd til, hvordan de kan planlægge hverdagen bedre, så det bliver lettere at få de små afsted på to hjul, lancerer Vejdirektoratet under Transportministeriet i dag en ny cykelkampagne målrettet forældre.

Læs mere om cykelkampagnerne under ”Cyklens år 2022”

Fem gode råd

For at hjælpe forældre med at støtte op om deres børns lyst til at cykle har Vejdirektoratet udarbejdet fem gode råd til mere cykling for børn.

  1. Tjek ruten ud, før det går løs – for eksempel en søndag med god tid.
  2. Planlæg cykeldage på forhånd og stå op i god tid de dage.
  3. Start i det små og nære, udbyg med tiden og bliv ved.
  4. Lav cykelaftaler med klassekammerater i nabolaget, og kør flere sammen til og fra skole.
  5. Gør cyklen til en hyggelig fælles familieaktivitet. Det skal være sjovt og ikke en sur pligt.

I Forældrenes Landsorganisation er man også opmærksomme på, at der er mange forældre, som vælger bilen frem for cyklen, og organisationen bakker derfor op om de fem cykelråd fra Vejdirektoratet.

Formand Signe Nielsen, Forældrenes Landsorganisation, siger:

”Jeg tror, at de fleste forældre har gode intentioner om, at deres børn selvfølgelig skal cykle i skole og børnehave. Sådan er de fleste af os vokset op. Men når hverdagen rammer, morgenerne er våde og mørke, og praktikken skal gå op, så bliver det ofte bilen, der vinder. De fem råd er gode værktøjer til at skabe tryghed og erfaring på cyklen og således få skabt nogle gode cykelrutiner i familierne.”

I Danmark er der en god kultur med, at børn lærer at cykle i en tidlig alder, og infrastrukturen i byerne er mange steder også udviklet til at gøre det så sikkert som muligt at færdes på cykel. På mange skoler er cykling og trafiksikkerhed på skoleskemaet i de yngste klasser, og foreninger og organisationer sætter ofte fokus på at få flere børn til at cykle.

Alligevel er der en tendens til at de gode cyklevaner, som mange tager til sig, når fuglene fløjter og syrenerne blomstrer, dør hen, når regntøj, madpakker, skrig og skrål skal gå op i en højere enhed på en kold og mørk efterårsmorgen.

Men der er gode grunde til at holde liv i børnenes glæde ved at cykle – også fra videnskabeligt hold.

Professor Jens Troelsen, Syddansk Universitet, siger:

”Al forskning viser, at cykling er sundt. Det gælder både for børn og voksne. Børn, der cykler i skole, er mere parate til at lære og trives bedre socialt. Cykling har samtidig en positiv effekt på børns fysiske sundhed og deres motorik, som stadig er i udvikling i de første skoleår.”

Forventningen er, at kampagnen vil få en masse forældre til at give cyklen en chance for børnenes skyld og samtidig komme med hjælp til at få cykling for både børn og voksne på programmet i husholdningen. Derudover har det også store fordele for voksne at begynde dagen på den tohjulede.

Afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen, Vejdirektoratet, siger:

”Det er så nemt at cykle i Danmark, og så er det sundt, det giver en dejlig frihedsfølelse og er i disse tider også godt for pengepungen. Det er supervigtigt, at vi giver børn mulighed for at cykle, så de lærer at elske det, aldrig glemmer det og tilvælger cyklen, når de kan senere i livet. Og så kan man jo altid lade cyklen stå, når det regner.”

Kampagnen ”Lad børnene cykle” er en del af ”Infrastrukturplan 2035”, som indeholder flere indsatser, der skal fremme cyklisme. I løbet af 2022 er der lanceret intet mindre end fire cykelkampagner, som er målrettet hver sin målgruppe: Unge, børn, voksne og trafikanter på landevejene, herunder også cykelmotionister.

Få mere viden om cykeltrafikken i Danmark

Læs mere hos Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme

Kommentarer