Magaxin

Hvad er forskellen på vinterdæk og sommerdæk?

Artiklen er sponsoreret.

Hvad er forskellene på vinter- og sommerdæk egentlig? Og er det nødvendigt at have to sæt dæk? Og hvad med helårsdæk? De spørgsmål vil vi forsøge at besvare i det følgende.

Forskel på mønster og gummiblanding

Den største forskel på vinter- og sommerdæk er deres mønster og den gummiblanding, de er lavet af. Det lyder måske lidt teknisk, så en anden måde at sige det på er, at vinterdæk er blødere end sommerdæk, så de kan forblive elastiske ved lave temperaturer og dermed sikre et bedre vejgreb og mere kontrol i frost- og snevejr.

Vinterdæk er med andre ord mere smidige i kulden end sommerdæk. Kører du med sommerdæk om vinteren, når kulden sætter ind, er der risiko for, at dine sommerdæk bliver hårde og dit vejgreb forringes.

Vinterdæk har også en masse små riller, som bruges til at fortrænge vand og mindske risiko for akvaplaning. Rillerne bidrager også til at mindske risikoen for, at bilen sidder fast i sneen, da rillerne graver sig ned i sneen. Disse riller har sommerdæk ikke.

Vinterdæk året rundt – god idé?

Nu tænker du måske, at så kan du vel bare køre med vinterdæk året rundt? Det kan du i princippet godt, men det er en utrolig dum idé. Når solen begynder at komme frem, står vinterdækkene nemlig dårligere fast på vejen end sommerdækkene. Det betyder bl.a. at bremselængden øges. Derudover slides vinterdæk også hurtigere end sommerdæk – særligt når vejen er varm. Du bør derfor altid skifte dæk efter årstiderne.

Er helårsdæk en mulighed?

Det smarte ved helårsdæk er, at du slipper for at skifte dæk hver sæson. En anden fordel er, at helårsdæk kan bruges både om sommeren og om vinteren. Ulempen er til gengæld, er helårsdæk ikke er gode til nogen af delene. Sommerdæk er bedre om sommeren end helårsdæk og vinterdæk er bedre om vinteren end helårsdæk. Men vil du slippe for at skifte dæk, så kan de være en løsning.

Kommentarer