Livsstil og forbrug

Black Friday er på tilbagetog, Black Week vinder frem

Nethandlen faldt under Black Friday, som i år spillede en mindre rolle i det samlede salg under Black Week. Det er dog stadig ugens ubestridt største handelsdag. Samlet set ligger handelsaktiviteten for Black Week på niveau med sidste år. Det viser en frisk analyse fra Nets af aktiviteten hos de 100 største webshops.

Black Week er det nye sort. Som forudset har vi set et ryk i handelsaktiviteten i ugen op til Black Friday, hvor indkøbsfesten for manges vedkommende blev skudt i gang tidligere end foregående år, mens aktiviteten på selve Black Friday faldt med 5,9% sammenlignet med sidste år. Det viser en sammenligning af antallet af onlinetransaktioner hos Nets 100 største danske retailkunder inden for nethandel. Samlet set ligger aktiviteten for hele Black Week en anelse over sidste år. 

– At Black Week nu starter weekenden før Black Friday betyder, at salget i dagene op til fredagen er aftaget lidt. Det er tydeligt at se, at danskerne har jagtet tilbud hele ugen, men færre har siddet klar til at turbo-shoppe om fredagen, selvom det stadig er den mest travle handelsdag, siger Henriette Dunkjær Andersen, Head of Sales hos Nets Group.

Især sidste weekend, der markerede begyndelsen af Black Week, var ekstra travl med en samlet vækst på over 20 procent sammenlignet med 2020. Ifølge Henriette Dunkjær Andersen faldt salget en smule frem mod torsdag. Men fredag er danskerne vendt tilbage til shoppingen med fornyet styrke og selve Black Friday er stadig den ubetinget største handelsdag i perioden.

Fysisk julegavejagt

Nets har forud for Black Week fået analysevirksomheden YouGov til at spørge 1000 danskere om deres forventninger til Black Friday. Og resultaterne fra undersøgelsen ser ud til at stemme overens med realiteterne. 44 procent af danskerne sagde nemlig, at de ville købe ind på Black Friday – det er et fald i forhold til sidste år, hvor 52 procent forventede at sidde klar med betalingskortet.

Samtidig viste undersøgelsen, at blot 40 procent af forbrugerne forventede at købe mere ind på nettet end i fysiske butikker i år. Det er ligeledes et stort fald i forhold til 2020, hvor 72 procent forventede fortrinsvist at købe på nettet. Man må dermed formode, at vaccinationer og coronapas har gjort det fysiske indkøb mere appetitvækkende.

68 procent af forbrugerne i undersøgelsen forventer at benytte de gode tilbud på Black Friday til at købe julegaver til venner og familie. En lille stigning fra sidste år, hvor 64 procent var på udkig efter gaver at lægge under træet.

Kommentarer